Ώρες Επικοινωνίας

Καθημερινά 8:30πμ - 5μμ

Οδηγός Αγοράς Αφυγραντήρα – Τι Να Προσέξετε

Ο αφυγραντήρας είναι μια καινοτόμα συσκευή με μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, καθώς κρατάει το σπίτι ζεστό και καθαρό, χωρίς υγρασία.

Σε αυτό τον πλήρη οδηγό της Lamda Super Electronics θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε ώστε να επιλέξετε τον καλύτερο αφυγραντήρα για το χώρο σας.

Τι είναι ο Αφυγραντήρας και Πώς Λειτουργεί;

Ο αφυγραντήρας είναι μια συσκευή τελευταίας τεχνολογίας, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει και να ρυθμίζει τα επίπεδα υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πιο υγιεινό και άνετο περιβάλλον, με σωστή σύσταση αέρα. 

Έχετε παρατηρήσει μούχλα στον τοίχο και στο ταβάνι ή υδρατμούς στα παράθυρα; Τα στοιχεία αυτά είναι ενδείξεις ύπαρξης υπερβολικής υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους. Ο αφυγραντήρας είναι ακριβώς η συσκευή που χρειάζεστε για να σώσετε το σπίτι σας από την υγρασία και να προστατεύσετε την υγεία σας!

Η υπερβολική υγρασία στο σπίτι μπορεί να γίνει αιτία δημιουργίας αλλεργιών ή ακόμα και άσθματος. Επιπλέον, κάνει το σπίτι πολύ πιο κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες, αυξάνοντας τα έξοδα θέρμανσης.

Ο αφυγραντήρας λειτουργεί απορροφώντας την υγρασία από τον αέρα. Τα σταγονίδια νερού συγκεντρώνονται στη δεξαμενή αποθήκευσης που βρίσκεται μέσα στον αφυγραντήρα. Στη συνέχεια, η συσκευή θερμαίνει τον ξηρό αέρα και τον απελευθερώνει στο δωμάτιο, με αποτέλεσμα έναν συνεχή κύκλο ροής αέρα, που διατηρεί την υγρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τύποι Αφυγραντήρων

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αφυγραντήρων, καθένας από τους οποίους έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες ανάλογα με τον χώρο στον οποίο θα τοποθετηθεί. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι τύποι αφυγραντήρα που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην αγορά:

Αφυγραντήρας με Συμπιεστή

Αποτελεί τον πιο γνωστό τύπο αφυγραντήρα, λειτουργώντας σαν κλιματιστικό. Μαζεύει δηλαδή τα σταγονίδια νερού που βρίσκονται στον αέρα και τα συμπυκνώνει μέσα σε ένα ειδικό δοχείο. Εφόσον το νερό (η υγρασία) έχει αφαιρεθεί από τον αέρα, αυτός επιστρέφει στον χώρο αφού έχει πρώτα θερμανθεί ώστε να φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία. 

Οι αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι κατάλληλοι για χρήση το χειμώνα και εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Τα αποτελέσματα από τη χρήση είναι άμεσα, με τον χώρο να προστατεύεται από τη μούχλα και, εάν υπάρχουν απλωμένα ρούχα εντός του σπιτιού, στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα. Μπορείτε να βρείτε αφυγραντήρες με συμπιεστή σε πολύ καλές τιμές.

Αφυγραντήρας με Ζεόλιθο

Ο ζεόλιθος (desiccant) είναι ένα φυσικό αποξηραντικό υλικό με την ιδιότητα να συγκρατεί το νερό. Το υλικό αυτό είναι τοποθετημένο σε έναν δίσκο μέσα στον αφυγραντήρα και απορροφάει την υγρασία από τον αέρα που μαζεύεται μέσα στη συσκευή. Στη συνέχεια, ο ζεόλιθος θερμαίνεται και στέλνει πίσω στο χώρο στεγνό αέρα, ενώ αποβάλλει τα σταγονίδια νερού μέσα στον ειδικό κάδο της συσκευής.

Στέλνοντας πίσω στο περιβάλλον ζεστό και ξηρό αέρα, οι αφυγραντήρες με ζεόλιθο θερμαίνουν το χώρο στον οποίο έχουν τοποθετηθεί. Είναι αποδοτικοί σε χώρους με ελλιπή θέρμανση, δηλαδή 15°C ή λιγότερο, και με καθόλου ή λίγο εξαερισμό, όπως επαγγελματικοί χώροι, εξοχικά, σκάφη, κλειστά πάρκινγκ, κλπ.

Το πλεονέκτημα των αφυγραντήρων ζεολίθου είναι ότι δε χρειάζονται αντικατάσταση, καθώς το υλικό αναγεννάται για να επαναληφθεί η διαδικασία. Το μειονέκτημά τους συγκριτικά με τους αφυγραντήρες με συμπιεστή είναι ότι καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα.

Θερμοηλεκτρικός Αφυγραντήρας (Peltier)

Γνωστοί και ως mini αφυγραντήρες λόγω των μικρών διαστάσεών τους, οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες λειτουργούν σύμφωνα με το φαινόμενο Petlier. Πιο συγκεκριμένα, στο φαινόμενο αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα περνάει μέσα από δύο διαφορετικά υλικά με ένα κοινό σημείο ένωσης, το οποίο είτε ψύχεται, είτε θερμαίνεται, ανάλογα με τη φορά του ρεύματος. Στους αφυγραντήρες τέτοιου τύπου, ο αέρας με τα σταγονίδια νερού αναρροφάται από τη συσκευή, ψύχεται ώστε να αποβάλλει το νερό και επιστρέφει στο χώρο στεγνός, καθαρός και πιο θερμός.

Οι θερμοηλεκτρικοί αφυγραντήρες είναι γενικά πιο αθόρυβοι και πιο ενεργειακά αποδοτικοί, κατάλληλοι για μικρούς χώρους με χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Είναι επίσης πιο ανθεκτικοί στη φθορά και πιο οικονομικοί στην τιμή.

Αφυγραντήρες Για Ολόκληρο το Σπίτι

Υπάρχουν αφυγραντήρες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του σπιτιού, εάν οι πόρτες που οδηγούν στα δωμάτια είναι ανοιχτές. Αν και κοστίζουν περισσότερο, αξίζουν την επένδυση καθώς ελέγχουν άψογα την υγρασία στο χώρο, καθαρίζουν τον αέρα, προστατεύουν τα έπιπλα και την υγεία των ενοίκων. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την απόδοση του κλιματιστικού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Πλεονεκτήματα Χρήσης Αφυγραντήρα

Η χρήση αφυγραντήρα μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως τα παρακάτω:

Μείωση Υγρασίας

Η κύρια λειτουργία ενός αφυγραντήρα είναι να μειώσει το επίπεδο της υγρασίας στον αέρα ενός εσωτερικού χώρου. 

Καθαρός Αέρας

Μαζί με την υγρασία μειώνονται και τα αλλεργιογόνα, όπως τα ακάρεα σκόνης, η μούχλα και τα μικρόβια, τα οποία ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα. 

Μείωση Αλλεργιών

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, με τη μείωση της υγρασίας και την επακόλουθη μείωση των αλλεργιογόνων, οι αφυγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων για τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόληψη Μούχλας

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι οδηγούν στην ανάπτυξη μούχλας στους τοίχους, τα έπιπλα και τα ρούχα. Ο αφυγραντήρας βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης μούχλας, διατηρώντας τα επίπεδα υγρασίας χαμηλά.

Προστασία Σπιτιού και Επίπλων

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη δομική ακεραιότητα του σπιτιού, παραμορφώνοντας τα ξύλινα έπιπλα και αλλοιώνοντας το χρώμα τους. Εάν υπάρχει ταπετσαρία στο σπίτι, πολύ πιθανό να αρχίσει να αποκολλάται από τον τοίχο. Με τον έλεγχο της υγρασίας, οι αφυγραντήρες βοηθούν στην προστασία του σπιτιού αλλά και των επίπλων.

Άνεση 

Τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας κάνουν τον αέρα πιο δροσερό και τη θερμοκρασία στο χώρο πιο άνετη. 

Ενεργειακή Απόδοση

Οι αφυγραντήρες βοηθούν τα κλιματιστικά να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, μειώνοντας τη συνολική χρήση ενέργειας στο σπίτι. Αφαιρώντας την υγρασία, επιτρέπουν στο ερκοντίσιον να ψύχει τον αέρα πιο εύκολα, καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια.

Μείωση Οσμών

Οι αφυγραντήρες βοηθούν στην καταπολέμηση της μυρωδιάς μούχλας που σχετίζεται με την υγρασία, ενισχύοντας την αίσθηση φρεσκάδας στο χώρο.

Επιλογή Αφυγραντήρα: Τι να Προσέξω

Για να επιλέξετε τον κατάλληλο αφυγραντήρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητά του. Ας δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής αφυγραντήρα:

Αφυγραντική Ικανότητα

Η ικανότητα μετράται αφύγρανσης σε λίτρα και δείχνει την ποσότητα του νερού που ο αφυγραντήρας μπορεί να αφαιρέσει από τον αέρα μέσα σε 24 ώρες. Επιλέξτε ένα μοντέλο με κατάλληλη χωρητικότητα ανάλογα με το μέγεθος του χώρου σας.

Ποιότητα Κατασκευής

Όσο πιο ποιοτικά είναι τα υλικά κατασκευής του αφυγραντήρα, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και αποδοτικότητα θα έχει. Τα καλά μοντέλα είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά και χρειάζονται λιγότερη συντήρηση. Επιλέξτε αφυγραντήρες από αξιόπιστους κατασκευαστές, με καλή φήμη για την ποιότητα των προϊόντων τους. 

Διαστάσεις Χώρου

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν αφυγραντήρες αναφέρουν πόσα τετραγωνικά μέτρα (m2) μπορεί να καλύψει η συσκευή. Επομένως, πριν την αγορά, υπολογίστε τις διαστάσεις του δωματίου όπου θα τοποθετηθεί.

Ενεργειακή Απόδοση

Ένας ενεργειακά αποδοτικός αφυγραντήρας μειώνει το ρεύμα που καταναλώνεται, επομένως μειώνει και το κόστος στον λογαριασμό της ΔΕΗ. Επιλέξτε ένα μοντέλο με υψηλή ενεργειακή απόδοση και πιστοποίηση Energy Star.

Ρύθμιση Υγρασίας

Η ρύθμιση αυτή επιτρέπει στους χρήστες να διατηρήσουν το επιθυμητό για αυτούς επίπεδο υγρασίας στο χώρο. Υπάρχουν επίσης μοντέλα που υποστηρίζουν τη σύνδεση σε wi-fi και επιτρέπουν στους χρήστες να ρυθμίζουν τα επίπεδα υγρασίας και το χρόνο χρήσης μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής Google Play ή App Store δωρεάν από το κινητό.

Μέγεθος Αφυγραντήρα

Εάν σκοπεύετε να μετακινείτε τον αφυγραντήρα από δωμάτιο σε δωμάτιο, καλό θα ήταν να είναι ελαφρύς ή να διαθέτει ρόδες για εύκολη μεταφορά.

Ψηφιακή Οθόνη

Οι αφυγραντήρες με ψηφιακή οθόνη διευκολύνουν την παρακολούθηση του επιπέδου υγρασίας στο χώρο ανά πάσα ώρα και στιγμή. 

Αυτόματη Επανεκκίνηση

Η λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο αφυγραντήρας θα ξεκινήσει πάλι τη λειτουργία του αυτόματα όταν αποκατασταθεί η τροφοδοσία ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε για την επαναρρύθμιση του αφυγραντήρα μετά από μια διακοπή ρεύματος.

Χρονοδιακόπτης

Ο χρονοδιακόπτης επιτρέπει στο χρήστη να ρυθμίσει τον αφυγραντήρα ώστε να λειτουργεί για συγκεκριμένες ώρες, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και να διασφαλίσει ότι η συσκευή λειτουργεί μόνο όταν είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε τον αφυγραντήρα να απενεργοποιείται κατά τις ώρες που δε βρίσκεστε στο σπίτι ή τη νύχτα.

Αυτόματη Απενεργοποίηση

Αυτή η λειτουργία είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή υπερχείλισης όταν το δοχείο όπου συλλέγεται το νερό είναι γεμάτο.

Επίπεδο Θορύβου

Ειδικά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τον αφυγραντήρα στο υπνοδωμάτιο ή στο γραφείο, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψη το επίπεδο θορύβου που παράγει. Οι σύγχρονοι αφυγραντήρες έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν πιο ήσυχα.

Ευκολία Συντήρησης

Ορισμένοι αφυγραντήρες απαιτούν συχνό καθαρισμό και άδειασμα της δεξαμενής, ενώ άλλοι προσφέρουν επιλογές αυτόματης αποστράγγισης. Ελέγξτε επομένως πόσο εύκολο είναι να καθαρίσετε και να συντηρήσετε τον αφυγραντήρα σας, ειδικότερα τα φίλτρα και τη δεξαμενή νερού.

Τι Αφυγραντήρα Να Διαλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου αφυγραντήρα εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου σας και τις δικές σας:

  • Για μεγάλους χώρους με υψηλά επίπεδα υγρασίας, όπως υπόγεια ή ολόκληρα σπίτια, καλό θα ήταν να επιλέξετε έναν αφυγραντήρα για ολόκληρο το σπίτι ή έναν με συμπιεστή μεγάλης χωρητικότητας.
  • Για μικρότερους χώρους, ένας θερμοηλεκτρικός αφυγραντήρας μπορεί να είναι επαρκής.
  • Εάν σας ενοχλεί ο θόρυβος που παράγει η συσκευή, τα καινούρια μοντέλα είναι πιο αθόρυβα και δημιουργούν μια ευχάριστη και άνετη ατμόσφαιρα.

Πριν την αγορά αφυγραντήρα, λάβετε υπόψη πόσο θα σας κοστίζει συνολικά σε βάθος χρόνου. Υπολογίστε δηλαδή το αρχικό κόστος αγοράς αλλά και το πόσο ρεύμα θα καταναλώνει κατά τη λειτουργία του. Επιλέξτε ένα μοντέλο που να ταιριάζει στις ανάγκες του χώρου σας και για αποτελεσματικό και αποδοτικό έλεγχο της υγρασίας.

Η αγορά του κατάλληλου αφυγραντήρα θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον αέρα στο χώρο σας καθαρό, με άνετη θερμοκρασία. Κατανοώντας τους διαφορετικούς τύπους αφυγραντήρων και τις διαφορές ανάμεσα στο κάθε μοντέλο, θα μπορέσετε να κάνετε την καλύτερη αγορά. Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα θα βρείτε τα καλύτερα μοντέλα αφυγραντήρα, σε ασυναγώνιστες τιμές!

Back to top